OVER DE TENTOONSTELLING
In de expositie De held, de schurk en de waarheid worden de beelden van kunstenaar Folkert De Jong geënsceneerd: prikkelende audioverhalen en theatrale belichting voorzien de sculpturen van betekenis en duiding. Auteurs en theatermakers als Abdelkader Benali, Elfie Tromp, Roziena Salihu en Maxine Palit de Jongh schreven de verhalen. De theatrale opvoering laat publiek het werk van De Jong diepgaander begrijpen en beleven en toont hoe kunst ook anders (verhalender, toegankelijker, met meer diepgang) kan worden gepresenteerd. 


WAAR GAAT DE TENTOONSTELLING OVER?

De tentoonstelling presenteert historische figuren als gouverneur Peter Minuit (terwijl hij Manhatta ‘koopt’), Maarten Luther (vermomd als terrorist), Jezus en Maria (in omgekeerde rollen), Koningin Wilhelmina (als circusdirecteur), Snoop Dogg (als totempaal) en Zeeuws Meisje. Samen vertellen de beelden een verhaal over de geschiedenis van ons land − onze handelsgeest, de rol van religie, de positie van de vrouw − en hoe deze geschiedenis is geschreven én wordt herschreven. De expositie vormt een unieke, creatieve en visuele geschiedenisles, die even vrolijk als grimmig uitpakt. De kunstenaar speelt met geschiedenis: draait rollen om, laat hedendaagse problemen in het verleden opduiken en historische gebeurtenissen anders verlopen dan we gewend zijn.


ACTUELE RELEVANTIE

De held, de schurk en de waarheid laat zien hoe Folkert De Jong zijn kunst inzet als wapen om geschiedenis te bevragen. ‘Een onschuldig wapen, ‘want je kijkt er enkel naar. Maar ik wil laten zien dat historie behalve statisch ook kneedbaar is. Door de tijd heen kunnen rollen veranderen.’ De tentoonstelling toont hoe een andere tijdsgeest leidt tot een andere geschiedenis. Dit maakt het werk van De Jong en deze expositie actueel en relevant, nu maatschappelijke issues als racisme, genderidentiteit en kolonialisme de overdracht van geschiedenis volop ter discussie stellen.